Van egy blogom.

5 dolog, amit légyszi ne ronts el a blogodban

Van pár apróság, amivel könnyen elveheted mások kedvét az olvasástól. Ezeket közül párat összeszedek most, csak úgy ideteszem, aztán rátok bízom, kezdtek-e vele valamit…:)

1. Olyan betűtípust használsz, amiben nincsenek magyar ékezetek: rengetegszer találkozom olyan bloggal, ahol egy gyönyörű kalligrafikus betűtípussal jeleníti meg a címet a blogger (szuper, imádom!), csak épp a betűtípus nem tartalmaz magyar ékezetes betűket. Én is szerettem már bele fontba így, de nem szabad engedni a csábításnak, sajnos ez a látvány sokaknál a “lap bezárása”-reflexet idézi elő. Ilyenkor engedd el a betűtípust és keress hasonlót, vagy ha nagyon nem bírsz magaddal -megértem-, akkor figyelj oda, hogy a címek ne tartalmazzák a problémás ‘ő’ és ‘ű’ betűket.

ekezet_kell

2. Tele vannak a posztjaid helyesírási hibával: ha már egy olyan hobbit (munkát?) választottál, amihez írni kell, akkor légyszi, légyszi, légyszi ne legyenek tele elgépeléssel és ordító hibákkal a posztjaid. Ha gondjaid vannak ezen a téren, akkor használj helyesírás ellenőrzőt ÉS kérj meg valakit, hogy nézze át az írásaidat. Néha már az is sokat segít, ha te magad átolvasod a posztot még egyszer publikálás előtt. 

grammar

3. Sokat posztolsz, ahelyett, hogy jókat posztolnál: a kevesebb már megint több! Feltéve, persze, hogy minőségi az a kevés. Ha csak egy kicsit is bizonytalan vagy, hogy szükség van-e a 14. fotóra ugyanabból az outfitből, akkor bátran szelektálj! Többet ér 3 darab, de jól kiválasztott fotó, mint 20 homályos, bemozdult kép, amin szerencsétlen esetben még furán is nézel ki. Ugyanígy a posztoknál: ha csak azért írod, hogy legyen mit kitenni, akkor inkább várj egy napot és addig szerezz ihletet! Az olvasók valahogy mindig kiszagolják, ha kényszeredett tartalomgyárként működsz.

homalyos

4. Magától elinduló zene: azt hinnéd, hogy 2015-ben már nincs ilyen, de rengeteg van! Ha neked is van a blogodon, fontold meg, hogy eltünteted, olvasni mennek hozzád a látogatóid, nem rádiózni. Vagy ha szeretnél lejátszót, semmiképp ne automatikusan elinduló fajta legyen. Képzeld el, hogy hallgatod a kedvenc zenédet, közben rámész egy érdekesnek tűnő blogra, és hirtelen elkezd üvölteni valami. Nagyon ijesztő tud lenni, és arra is elég kicsi az esély, hogy pont eltaláld az olvasók ízlését – és ez fontos, hogy nekik tetsszen, mert nekik akarsz kedveskedni, nem igaz? És ez nem is könnyű, ráadásuk mindenki úgy gondolja, hogy az ő zenei ízlése a legkifinomultabb a világon. Ugye.:)

zene

5. Egy az egyben kiteszed a sajtóanyagokat: ez nagyon gyakori pl. beauty bloggereknél. Megkapod az e-mailt a termékről, netán még küldenek is egyet ajándékba, te pedig boldogan copy-paste-eled és publikálod a blogodon. Olvasóként nem a sajtóanyagért megyek a blogodra, szeretném olvasni a véleményed, kíváncsi vagyok igazi fotókra és swatchokra. Amit ilyenkor tehetsz, ezzel is kiemelkedve a sajtóanyag-másolók közül: kipróbálod a terméket, idézel a sajtóanyagból is pl. “A gyártó leírása szerint…”, de mindig hozzáfűzöd a saját tapasztalataidat is.

tesztelj

És most ti jöttök! Nektek mi a legzavaróbb egy blogban?

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. @Marelyin Kata: igen, ez is jó, kell a sortörés, vagy a listázás a szemnek. Vagy legalább képekkel, valahogy vizuálisan elválasztani, ha már sok a mondanivaló:)

 2. rl_judit says: (előzmény @Thandi)

  @Thandi naná, tiszta Murphy, hogy esélyed se legyen lazítani:D

 3. Bocs, hogy csak most válaszolok, nyaraltam:)

  Natalia ezek nagyon jók! Ráadásul a Tovább gomb újabb oldalletöltést generál, ami időnként nagyon jól jön ugye..:)

 4. Thandi says:

  Arról már ne is beszéljünk milyen vacak az automatikus zene, mikor épp csak öt perc szünetet akartál észrevétlenül az irodában. 😀

 5. Marelyin Kata says:

  Ha választani kell, hogy mi a legzavaróbb, én a túl tömött szövegeket utálom.

  Az egy dolog, hogy mennyire bántja a szememet, ha nincs sorköz, se bekezdések, de amikor már két métert legörgettem és csak szöveg szöveg, amiből már épphogy csak az hiányzik, hogy sorkizárt legyen, na attól a falra mászom. Még a legérdekesebb témákat unalmassá teszi.

  Tény, hogy a nagyon rövid megfogalmazásnak nincs értelme, nyilván azért írnak az emberek blogot, hogy kifejthessék a véleményüket, de szerintem van ami már túlzás. Persze lehet, hogy tévedek.

 6. Natalia “Natushka” Kubasi says:

  Anno én is írtam egy 5 pontból álló kis listát, amik tényleg nem nagy problémák, de egy idő után kiidegelnek és nyúlok az x-gombért 😀

  http://lovecoffeelovelife.blogspot.hu/2015/02/blog-szepseghibak.html


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!